zaterdag, februari 02, 2013

Recepten: Lekker en gezond voor de ik-kook-niet-graag koks

zaterdag, februari 02, 2013

Mijn zus vroeg een tijdje geleden om wat recepten die ze makkelijk kon maken als ze uit haar werk kwam. Ze wilde haar eetpatroon wat gaan veranderen en meer nadruk leggen op groente, maar eigenlijk wist ze niet waar ze moest beginnen. Ik had een aantal van onze favoriete maaltijden opgeschreven en aangezien laatst een vriendin er ook naar vroeg, deel ik ze met jullie op mijn blog.

De gouden tip voor alle ik-kook-niet-graag koks, zorg voor goede basis ingredienten, dan is koken makkelijk en wordt het bijna altijd lekker!


- Goede olijfolie
- balsamico azijn (koop deze, ik eet geen andere meer zoooo lekker!)
- kokosolie (biowinkel, ideaal om in te bakken en mee te wokken heel gezond)
- zout (geen jozo maar eentje van de biowinkel: zeezout of himalaya echt waar veeel lekkerder!!)
- peper

Biologische (echt veel lekkerder!) kruiden:
- Kerrie kruiden
- Oregano
- Italiaanse kruiden
- Geelwortel
- Rode gedroogde peper (als je van pittig houdt)
- Iets van een steak mix (vaak lekkere mix ook voor door groente)

Ik heb altijd in huis:
- geraspte geitenkaas
- zachte geitenkaas
- pijnboompitten
- pompoenpitten
- walnoten
- cashewnoten
- volkoren pasta
- zilvervliesrijst
- noodles
- eieren
- rode uien
- knoflook
- goede mayonaise
- goede mosterd
- geraspte kokos
- gedroogde tomaten
- potje pesto


Gevulde salade met een vegaburger
Gevulde salade met tomaat, zachte geitenkaas, walnoten, pompoenpitten + hamburger met een griekse rondo/italiaanse carre (vegetarisch AH), mosterd, avocado (ipv mayo), zout/peper, rode ui ringetjes, sla en tomaat. Ik maak er ipv salade ook vaak broccoli bij (stomen of koken in een klein laagje water), wat geitenkaas er over met pompoenpitten en klaar!

Noodle soep met cashewnoten
Noodle soep: gewokte groente (koop geen voorgesneden zakje daar zitten bijna geen voedingsstoffen meer in) van wortel, courgette, bokchoy (chinese kool), broccoli, rode peper, knoflook, kerry kruiden + chinese noodles, cashew noten.
Snij alle groente, doe olie (liefst kokos) in een wokpan en doe eerst de knoflook, rode peper en kerrie kruiden (volle theelepel) er in, daarna alle groente erbij. Kook water in de waterkoker. Blus de groente met wat soya saus (deze vind ik super lekker goo.gl/yTp4C), doe er wat water vermengd met maizena of bloem bij en wacht tot het papje borrelt en dikker wordt (dit is bindmiddel), water uit de waterkoker er bij gieten tot de groente redelijk onder water staat, noodles erbij en water aan de kook brengen. Op smaak brengen met zout en klaar! Ook lekker met een gekookt eitje.

Eenpans wokschotel
Eenpans gerecht van gewokte groente: knoflook, rode peper en kerrie kruiden in de wokpan. Pompoen (stuk afsnijden, schil eraf en in blokjes snijden), 4 kleine aardappelen, broccoli, courgette, wortel, paprika in stukken snijden en in de wokpan doen. Wokken tot de aardappel gaar is, geraspte kokos er over (flinke scheut). De wokschotel mag lekker pittig zijn en om je mond af te koelen maak je een sausje van roeryogurt/bieslook/zout. Heel lekker om er ook wat cashewnoten overheen te gooien aan het einde (liefst ongeroosterd en ongezouten).


Vegetarische gehaktballetjes
Het is wat meer werk, maar maak mijn vegetarische gehaktballetjes eens, je maakt er een heleboel in één keer en ze zijn echt super lekker voor door de spagetti, wokschotel of rijst. Wat je niet meteen opeet, stop je in de vriezer!

Pizza
Deze pizza's zijn heerlijk: koop steenoven pizza bodems van de AH, snij fijn: 1 paprika,  1 broccoli,  1/2 prei, 1 ui, 1 courgette, 1 rode peper. Bestrijk de pizza bodems met een beetje pesto (lees ingrediënten op het potje voordat je 'm koopt of maak het zelf en bewaar de rest in de koelkast), verdeel de groente er over (ja ja best een berg per pizza!), doe er zout, peper over en besprenkel met wat olijf olie. Verdeel er pompoenpitjes en/of pijnboompitjes over en sluit af met geraspte geitenkaas (niet te veel :-). In de oven voor 15/20 min op 180/200 graden. Hmmmm!! Voor de afwisseling kun je er gerookte zalm, spinazie, ruccola (doe je er over als de pizza uit de oven komt), stukjes biologische groenteburger, toscaanse carre of griekse rondo (van de AH) op doen.

Spinazie omelet
Voor 2 personen, klust 2 of 3 eieren met een beetje melk en peper en zout. Snij een 1/2 rood pepertje en knoflook fijn en bak ze aan in de pan. Doe er een lekkere lading verse (baby) spinazie overheen, dit slinkt heel erg en stop als de bodem van je pan met een redelijke laag bedekt is. Giet het eimengsel er over heen en laat het garen. Klap eventueel de omelet dubbel om de bovenkant ook te laten garen. Let op dat de onderkant niet te bruin wordt. Erg lekker met een salade van tomaat en feta en wat brood.

Pasta met spinazie
Pasta met gewokte verse spinazie, champignons en knoflook. Hmmm heerlijk. Super simpel: snij de champignons (kastanje zijn erg lekker) met knoflook en een klein uitje op hoog vuur in de pan bakken, uit de pan halen, spinazie laten slinken (niet te lang want dat is zonde van de voedingsstoffen). Pasta op een bord, scheutje goede olijfolie, zout en peper en dan de spinazie en dan champignons, beetje geraspte geitenkaas, wat pitjes en klaar! Mocht je nog een restje witte wijn in de koelkast hebben staan: giet een scheutje over de champignons terwijl je ze bakt in de pan.

Spaghetti met super simpele tomatensaus
Ik kook meestal, maar deze is favoriet als mijn man kookt. Voor 2 personen. Spagetti koken en in de wokpan: knoflook en ui aanbakken, 5/6 tomaten in stukjes erbij, oregano/italiaanse kruiden, zout/peper, rode peper (voor meer pit). Lekker laten sudderen tot de spagetti klaar is. Geraspte geitenkaas, wat walnoten er overheen en klaar! Heerlijk met komkommer salade.






Written by

Over gezond leven & zijn, over lekker eten als brandstof voor je lijf & over meer energie & lekkerder in je vel.

0 comments:

Een reactie posten

 

© 2013 Geweldig Gezond. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top